VPN - Surfa anonymt på nätet!

VPN tjänster ser till att kryptera all din data när du surfar på nätet, och vi på ADSL.se tycker att alla borde skaffa sig en vpn-tjänst om man skaffar sig ett ADSL-bredband. Det finns tyvärr mycket fula fiskar därute, som vi minsta lilla hål i nätet kommer att försöka att komma över din data. Utöver detta hjälper VPN-tjänsterna till att du är anonym online, så att ingen kan se vad du använder ditt internet till.

Bästa-VPN-är-NordVPN

Bästa VPN-tjänsten 2020

Vi på ADSL är inga experter på det här med VPN-tjänster, men vi förstår oss på grunderna i hur en VPN-tjänst fungerar. När vi kollade runt på nätet var det ganska enkelt att se att nästan alla verkar tycka att vpn-tjänsten NordVPN är bästa VPN tjänsten för oss skandinaver.

De flesta menar på att det i princip bara är NordVPN som har tillräckligt starka nog VPN-servers för att palla med streaming, och gaming i norden. Detta beror på att deras VPN-nätverk är det överlägset största, med hel 5600 VPN-tunnlar runt om i världen. Av dessa finner du flera stycken både i Sverige. Man har också ett par VPN-servers i Norden, vilket är den stora anledningen till snabba hastigheten man lyckas leverera till oss i Norden.

Den bästa VPN tjänst du kan köpa kostar bara ca 30 kr/mån, och är väl investerade pengar om du vill förbli anonym online.

Vad är en VPN-tjänst och hur fungerar dem

En VPN är en teknik för dig som vill skydda känslig data genom att kryptera den, och detta sker när du går igenom så kallade VPN-tunnel. Det finns flera olika VPN-protocol med lite olika egenskaper, och olika säkerhetsnivåer. Men det alla har gemensamt är att dem ska se till att obehöriga snokare inte ska kunna se vad du gör online, och att dem inte heller ska kunna stoppa i skadlig spion kod i din data. Detta gör ofta hackare när du besöker en hackad hemsida, och har du då inte ett VPN-skydd så är det lätt för dem att skapa bakvägar in i din dator, mobil eller surfplatta. Genom att låta datan först gå via flera olika VPN-servrar, kan du kryptera trafiken så att det skulle ta hundra tals år att knäcka krypteringen för den som försöker.

Behöver jag verkligen använda VPN-tjänster?

Virtuellt privat nätverk som VPN är en förkortning av, används från allt till privatpersoner, företag, myndigheter och även militären. Om du utgår ifrån att du inte vill att någon ska kunna ha tillgång till dina kortuppgifter, lösenord, semesterbilder eller annan känslig data, så jag du behöver i sådana fall skaffa dig en VPN-service. Dessa kostar dig ca 1000 kr för ett 3 års VPN-abonnemang, vilket är en liten kostnad om du jämför det med den potentiella skadan en hackare annars kan skapa.

Saktar en VPN ner mitt ADSL bredband något?

Eftersom att VPN-tekniken går ut på att du tunnlas via olika servrar, och samtidigt får din data en VPN-kryptering så går det lite slöare. Det är också därför det är så viktigt att välja en VPN-leverantör som har lokal närvaro i Sverige, framför allt om du har ett långsammare bredband som ADSL. Om VPN-företaget har VPN-tunnlar i Sverige, så är det inte lika långt som datan ska färdas innan du får den. Normalt sett brukar man säga att en VPN-klient som finns i Sverige saktar ner din bredbandshastighet med ca 10%, medans en som bara har sina VPN-servrars utomlands kan skära ner hasigheten på ditt bredband med upp till 50%.

Är det lagligt att använda VPN-tjänster i Sverige?

VPN-tjänster är helt lagliga att använda i Sverige, men det betyder inte att allt du använder din VPN till gör att det blir lagligt. Det är alltså fortfarande lika olagligt att ladda ner filmer och spel med en VPN, som utan en VPN-tjänst. Den stora skillnaden är att du med VPN löper betydligt lägre risk att åka dit på det, vilket också är anledningen till varför så många använder till bland annat IPTV-tjänster i Sverige. Det finns dock länder där det inte är lagligt att använda VPN.

Länder där det är olagligt med VPN-tjänster:

  • Kina – I detta land kan du få mycket hårda straff om du bli påkommen att du använder en VPN-tjänst. Det finns fall där personer blivit dömda till fängelse, och mycket höga böter för att dem använt sig av en VPN.
  • Ryssland – Här får du använda en VPN-klient, men bara om den är godkänd av den ryska staten. Även här kan du få dryga böter för att du använt dig av en VPN-service. Det finns också rum för fängelsestraff för den som bryter mot reglerna, men ännu är det ingen som har straffats med fängelsedom i Ryssland för att ha använt en VPN.
  • Irak, Iran & Förenade Arabemiraten – Alla dessa länder har ett totalförbud för användning av VPN-tjänster, och du gör bäst i att stänga av din VPN när du besöker något utav dessa länder.

Vilka enheter kan jag använda en VPN på?

En VPN-tjänst som NordVPN stödjer i princip alla tänkbara enheter och operativsystem. Oavsett om du vill använda din VPN på en Android, iOS eller Windows enhet så har man appar för detta. Själva appen är otroligt lättanvänd, även för den otekniske. Allt du behöver göra är att ladda ned deras VPN-app, klicka på vilken server du vill koppla upp dig emot och du är nu skyddad. Inget som helst krångel med att du måste fylla i massa ip-nummer och andra konstiga koder.